понеділок, 24 жовтня 2016 р.

Шкідливість мобільного телефону


Тема Шкідливість мобільного телефону
Метою дослідження є: "Дослідити вплив ЕМП мобільного телефону на організм людини".
Предмет дослідження: Електромагнітне поле мобільного телефону, об'єкт – людина.
Для досягнення мети  поставилено такі завдання:
1.Підібрати матеріали з даної проблеми.
2. Опрацювати матеріали з даної теми.
3. Систематизувати отриману інформацію з даного питання.
4. Дослідити вплив ЕМП на організм людини за матеріалами наукових досліджень.
5. Узагальнити отримані результати та зробити висновки.
6. Представити міри безпеки у користуванні мобільними телефонами.
У наш час відбувається дуже стрімкий розвиток мобільного зв'язку. Число мобільних телефонів стало більшим за число домашніх телефонів. Вчені досліджують вплив мобільних телефонів, і приходять до того висновку, що мобільні телефони все ж таки шкідливі. При довготривалому впливі ЕМП можливі дегенеративні процеси центральної нервової системи, рак крові, пухлини мозку, гормональні захворювання. Особливо небезпечю ЕМП для дітей, вагітних, людей з захворюванням центральної нервової, гормональної, серцево – судинної системи. Зокрема ЕМП впливають на нервову, імунну, ендокринну та статеву системи.
Мобільний телефон — це джерело надвисокочастотного випромінювання, за допомогою якого і здійснюється зв’язок. Це випромінювання пригнічує тонкі електромагнітні імпульси клітин живих організмів. Найнебезпечнішою частиною мобільників є антена, саме вона продукує хвилі надвисоких частот. Вони шкідливі тим, що нагрівають організм «зсередини» на клітинному рівні. Особливо від цього потерпають ті частини тіла, які не омиваються кров’ю, а відтак залишаються поза системою терморегуляції організму. Зокрема, кришталик ока. Від внутрішнього перегрівання він руйнується і мутніє. Це проявляється різзю в очах і шумом у голові. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, користування мобільним телефоном понад 1 годину на день помітно погіршує зір та слух.
Мозок людини, на щастя, захищенний черепною коробкою і добре постачається кров’ю, тому перегрівання йому не загрожує. Але вчені застерігають від іншого. Зокрема, під впливом потужних електромагнітних хвиль мобільного телефону може відбутися збій у продукуванні електроімпульсів, через які мозок керує роботою організму. Кілька років тому в мюнхенській клініці «Гросхадерн» за допомогою спеціального тестування довели, що постійні сигнали мобільних апаратів змінюють електроімпульси головного мозку. Медики запропонували учасникам експерименту провести тривалі переговори телефоном. До їхніх голів приєднали електроди, які записували імпульси мозку під час розмови. З’ясувалося, що у двох третин піддослідних енцефалограма засвідчила підвищену активність мозку. Річ у тім, що, прикладаючи телефон до вуха, людина опромінює себе з потужністю 25 000 міліват/см2, тоді як максимально допустима є значно меншою — 10 міліват/см2. Організм людини ж працює зі значно меншою потужністю — 0,001 міліват/см2.
ЛІКАРІ:
Японські медики висунули припущення, що випромінювання мобільників може пробудити антигени, які спричинюють алергійні реакції. Особливо це стосується людей, схильних до алергії. Шведські вчені після проведення досліджень людей, які користуються мобільним телефоном понад 10 років, дійшли висновку, що в них у 4 рази вищий ризик виникнення пухлин вуха. Угорські ж учені стверджують, що мобільники мають негативний вплив на якість сперми, знижуючи її втричі. Це стосується не лише тих чоловіків, які багато розмовляють телефоном, а й тих, які просто носять мобільник у кишені брюк чи на поясі.
Невтішними висновками закінчилися й 4-річні дослідження 12 наукових колективів з 7 європейських країн. У лабораторних умовах вивчали наслідки дії на тварин і людей електромагнітних полів, подібних до тих, які генерують сотові телефони. Вони зафіксували ріст генних мутацій, до того ж в такому обсязі, з яким сама клітина не могла впоратися.
Треба врахувати і те, що постійні розмови телефоном спричинюють також перенапруження м’язів, запалення сухожиль, зміщення хребців. Адже тіло перебуває в неприродному для нього положенні, фіксуючи трубку біля вуха.
Проте не всі однаково сприймають випромінювання від мобільних телефонів. Є підвищена, знижена і середня радіочутливість. Більшість людей — до 80%, належать до середньої групи. Решта або до підвищеної або до зниженої чутливості. Люди зі зниженою радіочутливістю можуть жодним чином не реагувати на потужне випромінювання, тоді як з підвищеною — відчути втому й головокружіння вже після однієї телефонної розмови.

 Історія виникнення та розвиток мобільного зв'язку
В 1888р. німецькому ученому Генріху Герцу вдалося за допомогою установок довести факт існування електромагнітних хвиль і знайти можливість їх виявлення. Опираючись на результати досліджень Г. Герца, російський фізик А.С. Попов створив пристрій для засвідчення електричних коливань – приймач. [1]
У 1897р. Г. Марконі отримує патент на пристрій, схожий на пристрій А.С. Попова. У 1901р. Він встановив радіо на борт парового автомобіля, і таким чином створюючи перший наземний мобільний зв'язок.
На початку ХХ століття, на першому етапі розвитку радіотехніки, він почав розвиватися як морський руховий зв'язок. Потреба у засобах зв'язку наземного рухомого зв'язка для оперативного управління діями поліції призвели у 1921р. до створення в США першої диспетчерської системи телеграфного рухомого зв'язку. Перші радіосистеми викликали, використовуючи азбуку Морзе, патрульні поліцейські автомобілі, щоб ті зв'язались з поліцейським відділком по провідному телефону.
17-го червня 1946р. у Сент-Луїзі, США, служба мобільної телефонії представили перші радіотелефонні послуги приватним клієнтам.
Радіотелефони, які були використані в цій системі, використовували зафіксовані канали. Якщо канал зв'язку був зайнятий, то абонент вручну переключався на другий - вільний. Функція автоматичного вибору вільного каналу з'явилася пізніше.
В середині 1950-х перші снаряджені телефоном автомобілі вийшли на дорогу. Прилад складався з приймача, передатчика та логічного приладу, встановлених у багажник автомобіля, з номеронабирателем і телефонною трубкою зафіксованими на щиті, висячим над оборотною стороною переднього сидіння. Це було схоже на роз'їзди з повною телефонною станцією в автомобілі. Зі своїми функціями нормального телефону, радіотелефон живився від автомобільної батареї.
В 50-ті роки почалися зменшення форм телефонів в машинах, вони стали займати менше місця. Вже на початку 70-х телефони зменшилися і важили близько 12-14кг. При цьому живлення все ще здійснювалось від бортової галузі автомашини.
Новий етап у розвитку сотової системи комунікацій зв'язаний з компанією "Моторола". У компанії в 1954р. прийшов новий інженер, Мартін Купер. На початку 1970-х рр. М. Купер займав вже пост віце - президента компанії. Йшла робота по створенню першого мініатюрного мобільного телефону.
У 1991 р. створюються досвідчені галузі стандарту GSM і починається його глобальне розповсюдження по всьому світу.
Дослідження . Чи потрібен мобільний телефон ?
Дослідження. Якості, що враховуються при купівлі мобільного телефону:
. Мобільні телефони і діти
Багато батьків купують в подарунок найновіші моделі мобільних телефонів для своїх дітей, але мало хто задумується про вплив такого подарунка на їх здоров’я. Деякі користувачі мобільних телефонів, в тому числі і діти, кажуть, що довга розмова викликає головний біль через випромінювання електромагнітних хвиль малої інтенсивності, які здатні проникати в менш масивний та більш чутливий череп. Ці випромінювання впливають на мозкові імпульси, можуть нанести шкоду імунній системі дитини, яка перебуває в процесі розвитку.
А батьки купують мобільні телефони своїм дітям для того, щоб дізнатися, що з дитиною все гаразд, не знаючи про те, що при першому підключенні мікрохвиля випромінювання дуже велика. Підрахуйте скільки за день ваша дитина отримує дзвінків та задумайтеся про її здоров’я і не тіште себе думкою про те, що мобільний телефон – для вашого спокою.
Вчені вважають, що ризик може бути зведений до мінімуму шляхом скорочення об’єму розмов та ігор, діти можуть користуватися своїми мобільними телефонами тільки в особливих, екстремальних ситуаціях. Ризик для здоров’я дуже великий: чим молодші діти, тим більша небезпека.
Вплив ЕМП на біополе людини
Сьогодні навряд чи хто-небудь стане заперечувати існування біополя. Повний порядок у структурі біополя є надійний фундамент здоров’я й застава нормального життя людини. У свою чергу, «хвороби біополя» дуже швидко проявляються в нашому тлінному тілі й у всіх аспектах нашого земного життя. Але сьогодні, на жаль, «хворе біополе» скоріше правило, чим виключення. А причина цього в тім, що воно не може переносити ті навантаження, які випробовує щодня. Особливо сильно воно «страждає» саме тоді, коли ми перебуваємо в так званих патогенних зонах:
- поруч із працюючим телевізором, комп’ютером, мобілками;
- у вагоні метро, в автомобілі або в салоні літака;
- у заводському цеху або шахті, поруч із електронними приладами або силовим устаткуванням.
У таких місцях особливо сильно проявляє себе аномальна польова неелектромагнітна природа. Вона постійно руйнує й без того не дуже гарне біополе сучасної людини, різко скорочуючи природні здатності організму до саморегуляції й самовідновлення.
Уявіть собі, у якій розгубленості перебуває тіло фізичне, коли біополе активно бореться з бурхливим потоком зовнішніх обур. У сучасних умовах наші польові структури змушені безупинно «латати діри» у своїх захисних екранах. Виходить, що наш організм безглуздо витрачає останні сили на нескінченну й марну боротьбу з підступним зовнішнім ворогом, наслідки самоочевидні й досить сумні. Апатія, загальна слабість, швидка стомлюваність, головні болі й дурне розташування, неврози й психози, хвороби серця, посудин і суглобів, онкологічні й шлунково–кишкові захворювання, інсульти й інфаркти – постійні супутники сучасної людини, не говорячи вже про нові хвороби, які сучасній медицині не те що лікувати, але й діагностувати вдається далеко не завжди.
2.1 Головні болі
Дослідження, проведене Шведським національним інститутом праці і Норвезьким керуванням по захисту від випромінювання, показало, що навіть люди, що використовують телефон менше двох хвилин у день, випробують дискомфорт і побічні ефекти. Дослідження проводилося протягом року на 11 тисячах добровольців. Згідно отриманим даної, 84% користувачів мобільних телефонів почувають при розмові нагрівання шкіри за вухом, а деякі затверджували, що в них спостерігаються опіки. У частини користувачів також случаються провали пам'яті, запаморочення, головний біль і підвищена стомлюваність. Майже чверть опитаних мають проблеми з пам'яттю, половина страждає від головних болів, а близько 65% випробують сонливість. У третини абонентів погіршилася концентрація уваги під час чи відразу після розмови, особливо це було помітно серед інтенсивно використовуючих телефон людей молодше 30 років.

Акустичні сигнали викликають легкі форми пухлин акустичного нерва.
Дослідження, проведене у Швеції, показало, що ризик виникнення таких пухлин зростає вдвічі в людей, які користуються мобільними телефонами. Такі пухлини виникають з того боку голови, до якого людина прикладає слухавку "мобільника”. До речі, пухлини акустичного нерва можуть призвести до глухоти. Їх можна вилікувати за допомогою хірургічної операції. Здебільшого вдається зберегти слух пацієнта.
Кількість людей, у яких з’явилася пухлина мозку, за останні 30 років збільшилося на 45%. Причин, що викликають пухлину мозку, до кінця не вивчено, тому складно визначити фактори ризику для цього захворювання.

Вивихи частин тіла
У зв'язку зі збільшенням відправки коротких SMS - повідомлень, люди стали страждати на травми пальців рук.
   Травми від навантажень м'язів, які повторюються розповсюджені не тільки серед людей, які захоплюються відправкою SMS, але також серед користувачів комп'ютерами. Найбільш частішим симптомом при цьому являється біль у зап'ястях, кистях і пальцях руки у результаті здійснених нею одно образних, рухів, які постійно повторюються чи після тривалого впливу статичного навантаження. По результатам опитування виявилось, що щорічно травми від навантажень м'язів, які повторюються виникають у 3,8 млн. чоловік. Психологи, у свою чергу вважають, що захоплення SMS чи спілкування за допомогою електронної пошти може призвести до проблем при спілкування наодинці. Більше того, з'являється загроза, що у деяких людей, які зловживають відправкою SMS, може виникнути залежність, подібна до наркотичної.
Вплив на нервову систему
Росія, безумовно, країна, де були розпочаті перші експериментальні дослідження по впливу ЕМП на нервову систему. В 1960-1998 рр. були отримані результати оригінальних експериментальних досліджень, в яких було показано негативний вплив ЕМП на нервову систему.
У дослідженнях професора Ю.А. Холодова було установлено пряму дію ЕМП на мозок, на мембрани нейронів, на пам'ять, на умовно-рефлекторну діяльність. Також можливий вплив слабких ЕМП на процеси синтезу в нервових клітинах. Отримані значні зміни імпульсації коркових нейронів, що призводить до порушення інформації, що приймається, у більш складні структури мозку. При впливі ЕМП може розвинутися порушення короткотривалої пам'яті.
На цих підставах можна чекати у людей, що мають контакт з ЕМП малої інтенсивності, схильність до розвитку стресових реакцій.
 Вплив на ендокринну систему та нейрогуморальну реакцію
Дослідження показали, що при впливі ЕМП, як правило, відбувалося збільшення вмісту адреналіну у крові, активація процесів згортання крові. У працях вчених Росії, ще в 60-ті роки було визначено, що однією з систем, раніше і точніше призводить до відповідної реакції організму на вплив різних факторів навколишнього середовища, являється система гіпоталамусу - гіпофіз - кора нирок. Результати досліджень підтвердили це положення.
 Вплив ЕМП на імунну систему
У наш час накопичено достатньо даних, які вказують на те, що при впливі ЕМП порушуються процеси імуногенезу. Встановлено, що у тих, хто отримує дозу випромінювання ЕМП змінюється характер інфекційного процесу. Є порушення білкового обміну. Спостерігається зниження вмісту альбумінів і підвищення гама - глобулінів у крові. Необхідно брати до уваги те, що ЕМП можуть виступати у якості алергену, викликаючи тяжкі реакції у хворих алергіків при контакті з ЕМП.
 Вплив ЕМП на статеву систему
Ефекти випромінювання, за думкою вчених, включають: зниження функції сперматогенезу, порушення коефіцієнту народжуваності хлопчиків та дівчаток, зміну менструального циклу, сповільнення ембріонального розвитку.
Узагальнення
"Правила користування мобільним телефоном"
Оскільки відомо, що діти та підлітки мають тонший череп, чутливішу нервову та слабшу імунну системи, закордонні спеціалісти розробили спеціально для них рекомендації з користування мобільними телефонами:
• використовуйте мобільний лише у разі крайньої необхідності та лише на короткий час;
• не тримайте телефон близько до тіла (краще в портфелі чи сумці);
• коли посилаєте СМС, тримайте телефон якомога далі від тіла;
• на ніч вимикайте телефон або не тримайте його поруч з головою;
• не використовуйте мобільний у транспорті (тролейбусі, автобусі, автомобілі, особливо метро), оскільки в цьому випадку випромінювання мобільного телефону зростає;
• не грайте в ігри, використовуючи телефон.


Немає коментарів:

Дописати коментар