середу, 26 жовтня 2016 р.

Цікаві факти про кров

                             Цікаві факти про кров


·  У дорослої людини серце за день виштовхує 10000  літрів крові. За один поштовх в аорту викидається приблизно 130 мілілітрів. В стані спокою  частота пульсу  - 60-80 уд./хв., в жіноксердце скорочується на 6-8 уд./хв частішеніж у чоловіків. Приважкому фізичному навантаженні пульс може прискорюватися до200 і більше уд./хв. Для порівняння: частота пульсу у слона - 20 уд./хв., у бика - 25, у жаби-30, у кроля - 200, а у миші - 500 уд./хв.
·  Загальна довжина кровоносних судин  в организмі людини - приблизно 100.000 км.
·  Ось як розподіляється  кров  організмом в стані спокою25% загального  об’єму знаходиться в м’язах, інші 25% - в нирках, 15% - в судинах стінок кишківника, 10% - в печінці, 8% - в мозку, 4% - в коронарних судинах серця, 13% - в судинах  легень та в інших органах.
·  Кожний еритроцит містить бльзько  270 млн. молекул гемоглобіну.
·  В дорослої людини за годину гине мільярд еритроцитів, 5 мільярдів лейкоцитів і 2 мільярда тромбоцитів. На зміну їмз’являються нові клітиниякі утворюються в кістковому  мозку і в селезінці. За добу оновлюється приблизно 25 г крові.
·  Кістковий мозок дорослої людини, важить в середньому 2600 г. За 70 років життя він дає 650 кг. еритроцитів і тону лейкоцитів.
·                   Dragon Blood tree (dracaena cinnabari)  –  дерево драконової крові назване так за свою кроваво–червону смолу. Протягом століть з цієї смоли виготовлювали художні фатби та лак. Тещочервоний колір надають смолі стійкі пігменти дракорубін тадракокармін, відомо вченим давно, але їхнє біологічне значеннядо цих пір залишається таємницею.
Росте дерево  в горах острова Сокотра (в перекладі з арабскої – «Базар драконової крові»), що розміщений біля узбережжя Ємена, впівнічно–західній частині Індійського океану. Відноситься до родини драцен (рос.) (від грецького  dracaina – дракониха), висота в середньому  6–9 м., українська назва — «Драцена кіноварно–червона».

Немає коментарів:

Дописати коментар