середу, 26 жовтня 2016 р.

РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВОЇ МАТЕРІЇ

Біологія
ЗАВДАННЯ ТА ВІДПОВІДІ
1. РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВОЇ МАТЕРІЇ

1.1. Що таке рівень організації живої матерії?
Це функціональне місце біологічної системи певного ступеня складності в загальній системі живої матерії.
1.2. Назвіть рівні організації живої матерії.
Молекулярний, клітинний, організмовий, популяційно-видовий, біогеоценотичний, біосферний.
1.3. Що таке молекулярний рівень організації живої матерії?
Молекулярний рівень — це специфічні для живих організмів класи органічних сполук (білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти тощо), їх взаємодія між собою і з неорганічними компонентами, роль в обміні речовин та енергії в організмі, зберіганні й передачі спадкової інформації.
1.4. Що таке клітинний рівень організації живої матерії?
Клітинний рівень визначає будову і властивості більшості живих організмів (крім вірусів), оскільки клітина є головною морфо функціональною одиницею їх організації. Внаслідок диференціації клітин у багатоклітинних організмів формуються тканини і органи.
1.5. Що таке організмовий рівень організації живої матерії?
Організмовий рівень визначається тим, що будь-який вид живих істот складається з окремих особин, відносно незалежних одна від одної, але здатних обмінюватись спадковою інформацією. Такий обмін спадковою інформацією забезпечує цілісність виду.
1.6. Що таке популяційно-видовий рівень організації живої матерії?
Популяційно-видовий рівень визначається взаємовідносинами організмів одного виду між собою всередині популяцій. Ці взаємовідносини мають свою специфіку і їх наслідки проявляються в тому, що популяція є структурно-функціональною одиницею виду і еволюції.
1.7. Що таке біогеоценотичний рівень організації живої матерії?
Біогеоценотичний рівень проявляється в тому, що в певній ділянці біосфери з подібними фізико-кліматичними умовами існує угруповання популяцій різних видів, пов'язаних між собою ланцюгами живлення та іншими типами взаємозв'язків (біогеоценози).
1.8. Що таке біосферний рівень організації живої матерії?
Біосфера — це частина оболонок планети (літо-,гідро-та атмосфери), населена живими організмами. Вона є єдиною глобальною екосистемою і має свої закономірності структури і функціонування, які відрізняють її від інших рівнів організації живого.

2. СТРУКТУРА БІОЛОГІЧНИХ НАУК
2.1. Назвіть основні біологічні науки.
Основні біологічні науки: молекулярна біологія, біохімія, біофізика, цитологія, гістологія, анатомія, фізіологія, ембріологія, біологія індивідуального розвитку, генетика, зоологія, ботаніка, мікробіологія, вірусологія, екологія, етологія, систематика, еволюційне вчення, філогенія, палеонтологія.
2.2. Об'єктом яких наук є молекулярний рівень організації живого?
Молекулярна біологія вивчає будову, функції і взаємодію молекул і їх сполук, з яких складаються живі клітини. Хімічний склад та біохімічні процеси в клітині вивчає біохімія; фізичні явища, характерні для біологічних сполук та структур — біофізика; молекули, що є носіями спадкової інформації — молекулярна генетика.
2.3. Що таке генна інженерія?
Генна інженерія — це прикладна галузь молекулярної генетики та біохімії, яка розробляє методи перебудови генотипу шляхом введення або вилучення з клітин генів чи їх груп. Поки що такі дослідження здебільшого проводять на вірусах, прокаріотах та рослинних клітинах.
2.4. Які науки вивчають будову і функції клітини та тканин?
Цитологія вивчає будову та процеси життєдіяльності клітин. Гістологія — наука про будову, функції та походження тваринних тканин; аналогічна наука про рослинні тканини називається анатомією рослин.
2.5. Що таке систематика?
Систематика — наука про різноманітність живих істот, яка на основі даних всіх інших біологічних наук класифікує організми в певні групи відповідно до ступеня їх історичної спорідненості. Вчені-систематики описують нові для науки види організмів та визначають їх положення в системі живої природи.
2.6. Що таке еволюційне вчення, філогенія, палеонтологія?
Еволюційне вчення — це наука про закони історичного розвитку живих істот. Філогенія вивчає історичний розвиток конкретних груп організмів. Палеонтологія — наука про викопні рештки живих істот.


Немає коментарів:

Дописати коментар